Home Fotonieuws Misdaad Zakelijk Sport

Woensdag kans op buien met Saharazand
dinsdag 23 april 2019 Burgum

Een grote wolk met Saharazand hangt deze dagen boven Nederland. Zolang het droog blijft, merken we dit alleen aan extra rode kleuren bij de zonsopkomst en zonsondergang. Daarnaast is de lucht overdag niet strakblauw. Woensdag valt verspreid over het land een aantal regen- en onweersbuien. Daarbij kan het Saharazand naar beneden komen met vieze auto's en tuinmeubelen tot gevolg.

Op grote hoogte in de atmosfeer heeft een zuidelijke stroming de afgelopen dagen Saharazand aangevoerd. Feitelijk gaat het alleen om de allerkleinste zanddeeltjes en is de naam Saharastof meer op zijn plaats. Het stof is afkomstig vanuit Marokko, Algerije en Tunesië en via Spanje, Italië, Frankrijk en België naar ons land gestroomd.

Donderdag trekt het Saharastof via het noordoosten het Nederlandse luchtruim uit. In de ochtend komen mogelijk nog buien voor, waarbij regendruppels vermengd met Saharastof kunnen neerdalen. Het stof is niet schadelijk voor de gezondheid, omdat het op grote hoogte in de atmosfeer zit. In het Middellandse Zeegebied zit het stof nog wel in de lucht op leefniveau. Hier is dan ook regelmatig sprake van een slechte luchtkwaliteit door Saharastof. Onderweg naar Noord-Europa komt het stof steeds hoger in de atmosfeer terecht en verdwijnt het uit de onderste lagen van de atmosfeer. In Noord-Afrika zelf zitten ook veel grovere zanddeeltjes in de lucht.

Gekleurde zonsopkomsten en zonsondergangen
Het Saharastof kan vandaag zorgen voor extra mooie ochtend- en avondluchten. De stofdeeltjes zorgen voor extra breking en verstrooiing van het licht. Hierdoor komen de rode, oranje en gele kleuren van het zonlicht beter aan bod. Woensdagochtend is vooral in het noorden nog kans op een mooie zonsopkomst. In het zuiden overheerst de bewolking en is al kans op een enkele bui.


¬© W√ĘldNet


[ Piepende wielen in Earnew√Ęld
]
[ Hynstedagen op de Sumarreheide
]
[ Beschonken jongeren vliegen uit de bocht
]
[ Pizzabezorger vliegt uit de bocht bij Stroobos
]
[ Fietser verongelukt in bos bij Beetsterzwaag
]
[ Lintje voor Sijtze de Boer uit Garyp
]
[ Beinn Mowi te water gelaten bij IBIS in Sumar
]
[ Bijzondere slijpsteen gevonden op terp van Ee
]
[ Zondag geen treinen tussen Leeuwarden en Groningen
]
[ Schoonmaakster (46) plukt bejaarde dame kaal
]
[ Schuur met hooi in brand in Wergea
]
[ Bouw van 18 appartementen aan Trambaan
]
[ Opnieuw inbraak bij voetbalvereniging Dokkum
]
[ Gewonden bij ongeval N369
]
[ Rechter tegen stalker: ‚ÄėDe liefde is voorbij‚Äô
]
[ Notoire inbreker gebruikt jarenlang valse papieren
]
[ Man rijdt veel te hard bij Bornwird
]
[ Fietser gewond na ongeval op Trekweg
]
[ Drugsoverlast Torenvalk: woning gesloten
]
[ Koe gered uit Prinses Margrietkanaal
]


© WaldNet