Home Fotonieuws Misdaad Zakelijk Sport

Woensdag kans op buien met Saharazand
dinsdag 23 april 2019 Burgum

Een grote wolk met Saharazand hangt deze dagen boven Nederland. Zolang het droog blijft, merken we dit alleen aan extra rode kleuren bij de zonsopkomst en zonsondergang. Daarnaast is de lucht overdag niet strakblauw. Woensdag valt verspreid over het land een aantal regen- en onweersbuien. Daarbij kan het Saharazand naar beneden komen met vieze auto's en tuinmeubelen tot gevolg.

Op grote hoogte in de atmosfeer heeft een zuidelijke stroming de afgelopen dagen Saharazand aangevoerd. Feitelijk gaat het alleen om de allerkleinste zanddeeltjes en is de naam Saharastof meer op zijn plaats. Het stof is afkomstig vanuit Marokko, Algerije en Tunesië en via Spanje, Italië, Frankrijk en België naar ons land gestroomd.

Donderdag trekt het Saharastof via het noordoosten het Nederlandse luchtruim uit. In de ochtend komen mogelijk nog buien voor, waarbij regendruppels vermengd met Saharastof kunnen neerdalen. Het stof is niet schadelijk voor de gezondheid, omdat het op grote hoogte in de atmosfeer zit. In het Middellandse Zeegebied zit het stof nog wel in de lucht op leefniveau. Hier is dan ook regelmatig sprake van een slechte luchtkwaliteit door Saharastof. Onderweg naar Noord-Europa komt het stof steeds hoger in de atmosfeer terecht en verdwijnt het uit de onderste lagen van de atmosfeer. In Noord-Afrika zelf zitten ook veel grovere zanddeeltjes in de lucht.

Gekleurde zonsopkomsten en zonsondergangen
Het Saharastof kan vandaag zorgen voor extra mooie ochtend- en avondluchten. De stofdeeltjes zorgen voor extra breking en verstrooiing van het licht. Hierdoor komen de rode, oranje en gele kleuren van het zonlicht beter aan bod. Woensdagochtend is vooral in het noorden nog kans op een mooie zonsopkomst. In het zuiden overheerst de bewolking en is al kans op een enkele bui.


¬© W√ĘldNet


[ Koffieconcert in De Spitkeet in Harkema
]
[ Brug van Sk√Ľlenboarch opnieuw in storing
]
[ Bankstel uitgebrand op schoolplein in Kollum
]
[ Camper en coniferenhaag volledig uitgebrand
]
[ Jubilarissen bij Boerenkapel de Harrekieten
]
[ Kinderen spelen op Boartersdei Nij Beets
]
[ Prachtige weersomstandigheden tijdens Kinderlampex
]
[ Auto total loss na botsing met boom in Buitenpost
]
[ Hardleerse Burgumer blijft rijden zonder rijbewijs
]
[ Zeilwedstrijden met Fryske Boerepreamen
]
[ Gewonde bij kop-staartbotsing op Blauforlaet
]
[ Grapjas zorgt voor onverwacht schuimfeest
]
[ Vandalisme op begraafplaats Surhuizum
]
[ Avondvierdaagse feestelijk onthaald in Drachten
]
[ Speeltoestel in brand gezet in Drachten
]
[ Opening multifunctioneel sportveld Augustinusga
]
[ 2 maanden cel voor mishandeling op Zaailand
]
[ Tankstation afgesloten wegens brandstoflekkage
]
[ Verpleeghulp steelt weer geld van bejaarden
]
[ 'Chauffeur kiepwagen schuldig aan dodelijk ongeval
]


© WaldNet